Moja wariacja na temat szparagów. To feeria wzajemnie przenikających się smaków i aromatów. W sam raz na lekki obiad albo ciepłą kolację. Sezonowe pyszności.
Szparagi na szpinaku pod kołderką z mozzarelli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi myjemy, osuszamy, obieramy skórkę i usuwamy stwardniałe końce. Szparagi związujemy w pęczek nitką i wkładamy do wysokiego garnka z wrzątkiem, z dodatkiem odrobiny soli i cukru (główki szparagów powinny wystawać nad poziomem wody). Gotujemy ok. 10 minut aż będą miękkie, ale jędrne.
Główki szparagów odcinamy i zachowujemy do dekoracji.
2.W czasie, kiedy gotujemy szparagi, szpinak przebieramy, myjemy i osuszamy. Usuwamy łodyżki, a liście delikatnie siekamy i wkładamy do garnka.
Liście szpinaku delikatnie odparowujemy (jeżeli to konieczne odlewamy wodę, która się zebrała), a następnie dodajemy łyżkę masła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy razem ok. 5 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.Suszone pomidory osączamy z oliwy i kroimy na kawałeczki.
Mozzarellę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Naczynie żaroodporne (jedno większe lub kilka mniejszych) smarujemy niewielką ilością masła. Na dno naczynia wykładamy szpinak, a następnie szparagi i suszone pomidory (w mniejszych naczyniach układamy warstwami: np. połówki szparagów i kawałki suszonych pomidorów).
Jeżeli do konieczne doprawiamy jeszcze z wierzchu solą i pieprzem.
Wierzch zapiekanki posypujemy tartą mozzarellą oraz odłożonymi główkami szparagów i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiekamy 12-15 minut aż ser apetycznie się stopi.
Komentarze