Szparagi na szpinaku pod kołderką z mozzarelli

0 (0 ocen)

  • 28 min

Moja wariacja na temat szparagów. To feeria wzajemnie przenikających się smaków i aromatów. W sam raz na lekki obiad albo ciepłą kolację. Sezonowe pyszności.

  • 28 min

Składniki:

  • - 40 dag białych szparagów,
    - 40 dag świeżego szpinaku,
    - 1-2 ząbki czosnku (według uznania),
    - 8 połówek suszonych pomidorów z oliwy,
    - kulka (125 g) mozzarelli,
    - łyżka masła (+ trochę do wysmarowania żaroodpornej formy),
    - szczypta cukru,
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Szparagi na szpinaku pod kołderką z mozzarelli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi myjemy, osuszamy, obieramy skórkę i usuwamy stwardniałe końce. Szparagi związujemy w pęczek nitką i wkładamy do wysokiego garnka z wrzątkiem, z dodatkiem odrobiny soli i cukru (główki szparagów powinny wystawać nad poziomem wody). Gotujemy ok. 10 minut aż będą miękkie, ale jędrne.
    Główki szparagów odcinamy i zachowujemy do dekoracji.
  • 2. W czasie, kiedy gotujemy szparagi, szpinak przebieramy, myjemy i osuszamy. Usuwamy łodyżki, a liście delikatnie siekamy i wkładamy do garnka.
    Liście szpinaku delikatnie odparowujemy (jeżeli to konieczne odlewamy wodę, która się zebrała), a następnie dodajemy łyżkę masła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy razem ok. 5 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Suszone pomidory osączamy z oliwy i kroimy na kawałeczki.
    Mozzarellę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Naczynie żaroodporne (jedno większe lub kilka mniejszych) smarujemy niewielką ilością masła. Na dno naczynia wykładamy szpinak, a następnie szparagi i suszone pomidory (w mniejszych naczyniach układamy warstwami: np. połówki szparagów i kawałki suszonych pomidorów).
    Jeżeli do konieczne doprawiamy jeszcze z wierzchu solą i pieprzem.
    Wierzch zapiekanki posypujemy tartą mozzarellą oraz odłożonymi główkami szparagów i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i zapiekamy 12-15 minut aż ser apetycznie się stopi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować