Szparagi na ryżu z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki kroimy w plasterki , cebulę w kostkę. Wszystko smażymy na maśle do odparowania wody i doprawiamy solą i pieprzem.
2.Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź wyjmij z woreczka i dodaj 2 łyżki masła ,aby się nie sklejał.
3.Do Ryżu dodaj pieczarki, posiekaną natką pietruszki i pozostałe masło. Wszystko delikatnie mieszamy.
4.Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy lub odrywamy zdrewniałe końcówki (ok 2-3cm).
W garnku zagotuj wodę, szparagi włóż do pojemnika do gotowania na parze. Posyp szparagi solą oraz cukrem. Przykryj pokrywką i pozostaw na około 5 minut aby się ugotowały na parze (można ugotować również w garnku).
5.W między czasie obieramy cebulę i kroimy w plasterki. Smażymy na maśle aż do zeszklenia. Dodaj na minutę ugotowane szparagi i podsmaż razem z cebulą. Na koniec dopraw jeszcze lekko solą i pieprzem.
Komentarze