Szparagi gotowane na patelni.

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Chcesz przygotować pyszne szparagi, a nie masz specjalnego naczynia do ich gotowania. To nie problem! Powiem Ci jak można to zrobić na zwykłej patelni. Zapraszam...

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • szparagi białe – 0,5 kg
    9 małych ziemniaków,
    6 plastrów dobrej szynki
    sos holenderski (gotowy z kartonika), lub 3 łyżki masła,
    zielona cebulka – do dekoracji
    sól i cukier do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szparagi gotowane na patelni. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Szparagi obrać obieraczką do warzyw i usunąć zdrewniałe końcówki.
    2. Do dużej patelni (Ø 28 cm) wlać wodę do połowy wysokości, dodać 1/4 łyżeczki cukru i 1/4 łyżeczki soli, zagotować, dodać szparagi i gotować pod przykryciem, na małym ogniu ok. 15 min od zagotowania.
    3. Ugotowane szparagi, odcedzić i delikatnie przełożyć na podgrzane talerze.
    4. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i obrać z łupinek.
    5. Gotowy sos holenderski lekko podgrzać.
    6. Szparagi podawać polane sosem holenderskim (lub roztopionym masłem), z ziemniakami i plasterkami szynki, ozdobione zieloną cebulką.

Porady

W wersji wegetariańskiej szynkę możemy zastąpić sadzonym jajkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe szparagi Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować