Szpajza cytrynowa - śląskie ptasie mleczko

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Czy w śląskich domach podaje się jeszcze szpajzę jako niedzielny deser?
Mam nadzieję, że dziś przypomnicie sobie o tym smacznym deserze
i przygotujecie go niedługo dla swoich bliskich.
Deser jest banalnie prosty w wykonaniu, nie da się go zepsuć,
a posmakuje każdemu, kto lubi kogel-mogel :)
No to do dzieła!

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 duże jajka kurze
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczkę żelatyny
    1/4 szklanki wody
    sok z 1/2-3/4 cytryny
    skórka otarta z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szpajza cytrynowa - śląskie ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka oblewamy gorącą wodą i wycieramy do sucha.
    Białka ubijamy na sztywno, odkładamy na bok.
    Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją np. w kąpieli wodnej aż całkowicie się rozpuści (nie gotujemy jej!) i lekko studzimy.
    Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel - około 10 minut.
    Z połowy cytryny ocieramy skórkę i wyciskamy sok (soku można dodać więcej jeśli lubicie kwaśniejsze desery). Przekładamy sok i skórkę do ubitych żółtek.
    Żółtka delikatnie mieszamy z białkami, aby nie stracić puszystości masy.
    Do całości przelewamy żelatynę i dokładnie mieszamy szpatułką.
    Przekładamy do pucharków i chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
    Dowolnie dekorujemy np. bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi lub kokosowymi, kawałkami owoców lub skórką cytrynową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować