Szpajza cytrynowa

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To śląski deser, który podaje się po uroczystym obiedzie.

Składniki:

  • 7 jajek
    7 łyżeczek żelatyny
    7 łyżeczek cukru
    sok z 3 i 1/2 cytryny
    10 dag gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szpajza cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę, żółtka ucieramy z cukrem. Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach.
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu
    i mieszamy z sokiem z cytryn. Dodajemy do masy żółtkowej i mieszamy z pianą z białek.
  • 3. Krem przelewamy do salaterki i odstawiamy do stężenia. Przed podaniem posypujemy czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować