Szopka z piernika

  • wyświetlono: 8467 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Pomysł na pachnącą szopkę z piernika doczekał się realizacji.:)

bronislawa70
  • 120min

Składniki

Składniki:

2 kg mąki

60 dkg cukru pudru

80 dkg miodu

30 dkg margaryny

10 jaj

4 łyżeczki sody

6-8 łyżek przyprawy do piernika

4-5 łyżeczek kakao( opcjonalnie)

Dodatkowo do posmarowania ciasta 2 białka jaja

Lukier do dekoracji szopki:

2 białka

40-50 dkg cukru pudru

kilka kropli soku z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Szopka z piernika

  • Szopka z piernika1. Na stolnicy wymieszać wszystkie składniki suche, w środku zrobić dołek,wbić do niego jajka ,wlać roztopione chłodne masło i miód i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię do żywności i włożyć do lodówki na całą noc,aby ciasto odpoczęło.
    Przygotować szablony szopki.
  • Szopka z piernika2. Na drugi dzień ciasto zagnieść ,rozwałkować na grubość 3-4mm i wykrawać za pomocą noża do pizzy i szablonów poszczególne części szopki, figurki, choinki i podstawę szopki. Jeżeli chcemy okno mieć w szopce to należy jeszcze przed pieczeniem wyciąć otwory.
  • Szopka z piernika3. Części szopki położyć na blaszce wyłożonej pergaminem,posmarować białkiem,włożyć do nagrzanego piekarnika do 190-200 stopni i piec 8-10 minut. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
  • Szopka z piernika4. Elementy szopki łączymy ze sobą za pomocą karmelu 4 łyżki cukru rozpuścić na małej patelni lub za pomocą lukru 1/2 łyżeczki wody i 2- 3 łyżki cukru pudru,ucieramy łyżką,lukier ma być gęsty. Przy sklejaniu szopki należy użyć jakiś przedmiotów jako podpórki. Ja użyłam moich książek. Zostawię do wyschnięcia. Jak już szopka jest sklejona przygotowujemy lukier.
  • Szopka z piernka5. Białko ubijamy,jak tylko się spieni zaczynamy stopniowo, porcjami dodawać przesiany cukier puder,. Ilość cukru zależy od wielkości białek.Lukier nie może być za rzadki, bo będzie się rozlewał.Utarty lśniący lukier dajemy do woreczka foliowego,(najlepsze są takie na mrożonki, bo są mocne),woreczek zwijamy w stożek i odcinamy rożek,tak aby powstał malutki otworek i dekorujemy szopkę według własnego pomysłu.
  • Szopka z piernika6. Poszczególne części szopki:

    1x tył szopki 16,5x29x17x19x

    2x bok szopki 16,5x17,5

    1x dach szopki prawy 17,5x21

    1x dach szopki lewy 17,5x29

    1x podstawa szopki

    figurki,żłobek,choinki,zwierzątka,

Porady

Lukru do dekorowania szopki można użyć również do sklejania ,ale szopka wytrzyma tylko ok. 2 miesiące,jak lukier całkowicie wyschnie ,to szopka poskłada się jak domek z kart, więc nie polecam. Najlepszy jest karmel,albo lukier z wody i cukru.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastoświętapiernikiboże narodzenieszopka z piernika

Komentarze

Podobne przepisy

Piernik z bakaliami

Dodane przez: joanna30

Piernik z bakaliami

Przepyszne ciasto z mnóstwem aromatycznych...

Puszysty piernik

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Puszysty piernik z bakaliami

Piernik to jedno z szybszych do...

Pierniki z dżemem truskawkowym

Dodane przez: kasiunia860

PIERNIKI Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM

Wilgotne pierniki z dżemem truskawkowym...

Piernik kawowy z bananem

Dodane przez: Di bloguje

Piernik kawowy z bananem

Jeśli nie macie czasu na pracochłonne,...

Piernik last minute

Dodane przez: joanna30

Piernik last minute z powidłami

Piernik last minute jest świetną...

Ciasto kawowe z pierniczkami

Dodane przez: anjaa

Ciasto kawowe z pierniczkami

Osobiście uwielbiam wszystko co...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE