Sznytki cukiniowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Domowe bułeczki których nie znajdziemy w piekarni. Pulchne , mięciutkie w środku z chrupiącą skórką. O oryginalnym , wspaniałym smaku i kolorze.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g. mąki pszennej
    7g. suchych drożdzy
    1/2 łyżeczki cukru
    szczypta soli
    4 łyżki oleju rzepakowego
    200 ml letniego mleka
    2 jajka
    1/2 średniej wielkości cukini
    Dodatkowo:
    mąka pszenna do obtoczenia bułek

Sznytki cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obrać , zetrzeć na tarce o małych oczkach , odciąć z nadmiaru soku.

    Mąkę wymieszać z drożdżami , cukrem i solą.
    Wlać olej , mleko , wbić jajka oraz dodać cukinię.
    Wyrobić lekko klejące się ciasto.
    Pozostawić na 30 min do wyrośnięcia.

    Z ciasta formować owalne bułeczki , każdą obtoczyć w mące pszennej oraz naciąć głęboko wzdłuż.
    Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , pozostawić na kolejne 30min.

    Piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200st.

Komentarze

Podobne przepisy