sznycle z indyka w panierce z siemienia lnianego i puree z fasolki a la tłuczone ziemniaczki

0 (0 ocen)

Indyk dzięki panierce ze złotego siemienia lnianego nabiera orzechowego smaku. Fasolka z dodatkiem czosnku i skórki z cytryny idealnie dopełnia całość.

Składniki:

  • 2 plastry z piersi indyka
    sól
    pieprz
    jajko
    mielone złote siemię lniane do panierowania
    olej kokosowy lub klarowane masło do smażenia
    2 wiórki masła

    puree z fasolki:
    puszka białej fasolki
    łyżka masła
    ząbek czosnku
    skórka otarta z cytryny
    sól
    pieprz

    przybranie:
    plasterki cytryny
    świeże oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sznycle z indyka w panierce z siemienia lnianego i puree z fasolki a la tłuczone ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety z piersi lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Najlepiej robić to przez folię spożywczą.
  • 2. Rozbite mięso oprószamy solą i pieprzem.
  • 3. Kotlety panierujemy w rozbitym jajku i siemieniu lnianym. Smażymy na rumiano z obu stron na oleju kokosowym lub klarowanym maśle. Pod koniec smażenia na każdy kotlet kładziemy po wiórku masła.
  • 4. Wykonanie puree z fasolki:
    Fasolkę odcedzamy i płuczemy.
  • 5. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i otartą skórkę z cytryny. Dodajemy fasolkę, podgrzewamy. Fasolkę rozcieramy łyżką o brzeg rondelka, powinna mieć konsystencję podobną do tłuczonych ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 6. Propozycja podania: na talerzu układamy mięso, a na nim plasterek cytryny obok wykładamy puree z fasolki. Całość posypujemy świeżym oregano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować