Indyk dzięki panierce ze złotego siemienia lnianego nabiera orzechowego smaku. Fasolka z dodatkiem czosnku i skórki z cytryny idealnie dopełnia całość.
Składniki:
2 plastry z piersi indyka
sól
pieprz
jajko
mielone złote siemię lniane do panierowania
olej kokosowy lub klarowane masło do smażenia
2 wiórki masła
puree z fasolki:
puszka białej fasolki
łyżka masła
ząbek czosnku
skórka otarta z cytryny
sól
pieprz
Sznycle z indyka w panierce z siemienia lnianego i puree z fasolki a la tłuczone ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety z piersi lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Najlepiej robić to przez folię spożywczą.
2.Rozbite mięso oprószamy solą i pieprzem.
3.Kotlety panierujemy w rozbitym jajku i siemieniu lnianym. Smażymy na rumiano z obu stron na oleju kokosowym lub klarowanym maśle. Pod koniec smażenia na każdy kotlet kładziemy po wiórku masła.
4.Wykonanie puree z fasolki:
Fasolkę odcedzamy i płuczemy.
5.W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i otartą skórkę z cytryny. Dodajemy fasolkę, podgrzewamy. Fasolkę rozcieramy łyżką o brzeg rondelka, powinna mieć konsystencję podobną do tłuczonych ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6.Propozycja podania: na talerzu układamy mięso, a na nim plasterek cytryny obok wykładamy puree z fasolki. Całość posypujemy świeżym oregano.
Komentarze