REKLAMA

Sznycle wołowo-wieprzowe z botwinką i młodym czosnkiem

wyświetlono: 118 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Pyszne wiosenne sznycle z dodatkiem młodej botwinki, koperku i natki pietruszki. Idealnie chrupiące na zewnątrz, z mięciutkim wnętrzem, z pewnością zadowolą nie jedno podniebienie :)

opublikowany: 06.06.2021
Udostępnij Pinterest
  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (u mnie łopatka i antrykot)
    pęczek botwinki
    2-3 ząbki czosnku
    pęczek natki pietruszki
    pół pęczka koperku
    1 łyżeczka soli
    świeżo mielony pieprz do smaku
    odrobina chili
    4 łyżeczki ostrej pasty Ajvar
    2 łyżeczki musztardy na bazie gorczycy i miodu
    2 jajka
    około 3/4 szklanki bułki tartej do mięsa + bułka tarta do obtaczania sznycli
    około 150 ml słodkiej śmietany lub mleka do podduszenia botwinki
    tłuszcz do smażenia
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na łyżce oleju podsmażamy przez kilka minut drobno pokrojone liście botwinki wraz z łodygami. Podlewamy śmietanką, dusząc do miękkości łodyg. Jeśli mamy za mało płynu, dodajemy śmietany. Zostawiamy do ostygnięcia.
    2. Mięso mielimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, natkę pietruszki, jajka, bułkę tartą ,pastę Ajvar, musztardę, sól, pieprz, chili i w razie potrzeby odrobinę wody do wyrabiania mięsa. W trakcie wyrabiania dodajemy przestygniętą botwinkę.
    Mięso wyrabiamy około 10 minut.
    3. Formujemy sznycle , obtaczamy w bułce tartej i smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu.

Notka redakcyjna

Porady

Z podanej proporcji usmażyłam 12 sznycli. Serwowałam je z sałatką ziemniaczaną i mixem sałat zielonych. Świetnie nadadzą się również jako wkładka do bułek hamburgerowych.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE