Kolejny prosty pomysł na urozmaicenie smaku kotletów które tak wszyscy lubimy. Dodatek sezamu nadaje bardzo przyjemnego smaku kotletom oraz fajnie chrupie podczas jedzenia.
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 4 kotlety:
4 sznycle z indyka lub kurczaka
5 łyżek mąki pszennej lub kukurydzianej (można pomieszać)
5 łyżek sezamu
2 małe jajka
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek suszony, ewent. wasza ulubiona przyprawa do kotletów
olej do smażenia
Sznycle drobiowe w panierce sezamowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Plastry lekko rozbijamy, oprószamy przyprawami i odstawiamy (można na kilka godzin a można na chwilę do lodówki)
2. Jajka roztrzepujemy z dodatkiem soli i pieprzu.
3. Mąkę mieszamy z sezamem (ja czasami do mąki dodaje jeszcze trochę przypraw aby kotlety naprawdę były aromatyczne zwłaszcza jak nie miał czasu poleżeć w przyprawach w lodówce)
4. Każdy kotlet najpierw moczymy w jajku, a następnie w mące z sezamem.
Smażymy na rozgrzanym oleju a po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Smacznego !
Komentarze