Sznycle cielęce z wątróbką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę oczyszczamy
z błon, zalewamy mlekiem
i odstawiamy na kilka minut.
Wyjmujemy, osuszamy i kroimy
w 4 plastry. Mięso i pieczarki
myjemy i osuszamy. Pieczarki
kroimy w plastry, skrapiamy
sokiem z cytryny. Posypujemy
kolendrą i posiekanym czosnkiem.
Mięso kroimy w 4 plastry
i lekko rozbijamy.
2.Na patelni roztapiamy 2
łyżki masła. Smażymy sznycle
po 3 minuty z obu stron.
Oprószamy solą i pieprzem.
Przekładamy na podgrzany
półmisek żaroodporny. Na
tłuszczu po smażeniu mięsa
krótko podsmażamy wątróbkę.
Układamy na sznyclach.
3.Na reszcie roztopionego
masła smażymy na dużym ogniu pieczarki, mieszając, aż
sok odparuje. Doprawiamy
solą i pieprzem. Przekładamy
do sznycli. Chwilę podpiekamy
w piekarniku rozgrzanym
do temp. 200 °C.
4.Na patelnię wlewamy wino
i mieszając, zagotowujemy.
Polewamy sznycle, a następnie
posypujemy natką pietruszki.
Komentarze