Sznycle cielęce z wątróbką i pieczarkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Świetnie skomponowane danie – kilka smaków, które idealnie do siebie pasują.

Składniki:

  • ● 60 dag cielęciny
    ● 10 dag wątróbki cielęcej lub drobiowej
    ● 1/4 szkl. mleka
    ● 20 dag małych pieczarek
    ● łyżka soku z cytryny
    ● 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
    ● 2 ząbki czosnku
    ● sól, pieprz
    ● 3 łyżki masła
    ● 2 łyżki białego wytrawnego wina
    ● 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sznycle cielęce z wątróbką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę oczyszczamy
    z błon, zalewamy mlekiem
    i odstawiamy na kilka minut.
    Wyjmujemy, osuszamy i kroimy
    w 4 plastry. Mięso i pieczarki
    myjemy i osuszamy. Pieczarki
    kroimy w plastry, skrapiamy
    sokiem z cytryny. Posypujemy
    kolendrą i posiekanym czosnkiem.
    Mięso kroimy w 4 plastry
    i lekko rozbijamy.
  • 2. Na patelni roztapiamy 2
    łyżki masła. Smażymy sznycle
    po 3 minuty z obu stron.
    Oprószamy solą i pieprzem.
    Przekładamy na podgrzany
    półmisek żaroodporny. Na
    tłuszczu po smażeniu mięsa
    krótko podsmażamy wątróbkę.
    Układamy na sznyclach.
  • 3. Na reszcie roztopionego
    masła smażymy na dużym ogniu pieczarki, mieszając, aż
    sok odparuje. Doprawiamy
    solą i pieprzem. Przekładamy
    do sznycli. Chwilę podpiekamy
    w piekarniku rozgrzanym
    do temp. 200 °C.
  • 4. Na patelnię wlewamy wino
    i mieszając, zagotowujemy.
    Polewamy sznycle, a następnie
    posypujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Notka redakcyjna

PPWS_11-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować