Sznycelki w ziemniaczanej skórce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę oczyścić i gotować ok. 8 minut w osolonej wodzie. Natkę pietruszki wymyć i drobno posiekać. Ziemniaki obrać, wymyć i utrzeć na grubych oczkach tarki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać posiekaną natkę i wymieszać. Roztrzepać jajko. Sznycle obtoczyć w mącę,jajku i na końcu w masie ziemniaczanej. Ziemniaki mocno docisnąć. Olej rozgrzać na patelni i smażyć sznycle na małym ogniu ok. 15 minut. Od czasu do czasu sznycle obracać. W tym czasie obrać cebulę i drobno posiekać. Tłuszcz rozgrzać w garnku i zeszklić na nim cebulę. Dodać śmietanę i przetarte pomidory, doprawić solą, pieprzem cayenne i papryką. Fasolkę osączyć i zrobić z niej 8 pęczków zawiniętych w plasterki boczku. Tak przygotowaną fasolkę przesmażyć krótko na patelni razem ze sznyclami. Sznycle, fasolkę i sos pomidorowy ułożyć na talerzach. Przybrać cząstkami pomidora.
Komentarze