Sznycelki tuńczykowo – ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 20 min

Nie spodziewałam się, że te sznycelki okażą się tak smaczne i wszechstronne. Można je wykorzystać jako dodatek do obiadu z surówką i np. frytkami lub jako dodatek do pieczywa, smakują też świetnie bez żadnych dodatków zarówno na ciepło jak i na zimno:)

  • 20 min

Składniki:

  • 600g ugotowanych ziemniaków
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    1 cebula
    2 jajka
    2 – 3 łyżki mąki
    Sól, pieprz
    Bułka tarta do panierowania

Sznycelki tuńczykowo – ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę, tuńczyka odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wyrobić masę na zwartą i jednolitą. W razie konieczności dodać jeszcze mąki. Uformować niewielkie placuszki, każdy obtoczyć z bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło z ulubionym sosem i ziemniakami, lub na zimno z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy