Sznycel po wiedeńsku

0 (0 ocen)

  • 40 min

Tak nie wiele trzeba, by poznać, nowy lepszy smak :)

  • 40 min

Składniki:

  • 40 dag cielęciny
    musztarda sarepska
    mąka pszenna
    bułka tarta
    masło
    smalec
    przyprawy

Sznycel po wiedeńsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sznycle 1. Cielęcinę kroimy w niezbyt grube plastry, następnie bardzo bardzo cienko je rozbijamy, ale poprzez folię spożywczą tak by nie uszkodzić mięsa. Mięso z obu stron doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem kolorowym oraz solą morską. Na każdym kawałku mięsa, z jednej strony równomiernie rozkładamy po 1 łyżeczce musztardy. Mięso obtaczamy w mące pszennej, a następnie w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy nieco smalcu i smażymy nasze sznycle z obu stron na rumiany kolor.
  • 2. Następnie zmniejszamy ogień na najmniejszy i na każdym kawałku miejsca układamy po łyżeczce dobrej jakości masła (w kilku miejscach tak by rozpłynęło się po całości) i przykrywamy pokrywką. Dopiero gdy masło w całości się roztopi wyjmujemy kotlety z patelni i podajemy do drugiego dania.

Komentarze

Podobne przepisy