Szneki z serem i świętojankami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wiedzieliście że na porzeczki mówi się świętojanki.? Jak nie to własnie się dowiadujecie.Przepyszne, kwaskowe, przypominające dzieciństwo i wakacje u mojej babci czerwone zaczarowane kuleczki. Czasami zapomniane przez wielu z nas, ale uważam że niesłusznie. Polecam wam poznańską sznekę z serem który uwielbiam, porzeczkami i kruszonką. Taka cieplutka pycha do kawy z rana.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    1/2 kg mąki pszennej typ 500
    1/2 szklanki cukru
    4 żółtka
    szczypta soli
    2 dkg drożdży
    3 łyżki jogurtu greckiego
    1 łyżka masła
    1 szklanka mleka letniego

    nadzienie:

    40 dkg sera półtłustego białego
    1/2 szklanki cukier puder
    1 żółtko
    2 łyżki masła
    30 dkg porzeczek czerwonych

    kruszonka:

    1 łyżka masła
    1 łyżka cukru
    2 łyżki maki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Ciastka

Szneki z serem i świętojankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Do miski wykruszam drożdże dodaję dwie łyżki mąki dolewam mleko letnie taka ilość żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Mieszam i odstawiam przykrytą miskę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ubijam z cukrem mikserem. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, roztopione zimne masło, jogurt, resztę mleka letniego, żółtka i wyrabiam mikserem ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na półtorej godziny aż podwoi objętość.

    Kruszonka:

    W misce rozrabiam masło z mąką i na końcu dodaję cukier.

    Ser nadzienie:

    Do miski przekładam masło dodaję żółtko, cukier i ucieram blenderem. Na końcu dodaję ser i dalej ucieram.
    Ciasto drożdżowe przekładam na stolnice podsypaną mąką formuję wałeczek który kroję na kawałki i formuję z nich kulki. Zostawiam na blasze wysmarowanej do wyrośnięcia. Szklanką robię wgłębienia w kulach. Dociskam dno szklanki prawie do samej blaszki. W każdym wgłębieniu układam ser, na około posypuję kruszonką i dodaję po łyżce obranych porzeczek. Drożdżowi układam na blaszce posmarowanej masłem w odstępach około 2 cm.Blaszkę wkładam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni góra dół na 25 minut aż się zrumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jogurt Porzeczki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować