szneki z glancem czyli drożdżówki...

4.5 (158 ocen)

..przepis z dzisiejszego dodatku do "Gazety Wyborczej" "Wielkanoc-przepisy Macieja Kuronia" bardzo smaczne puszyste ciasto

Składniki:

  • 500g mąki
    kostka masła
    szklanka mleka
    2całe jajka + żółtko ( białko będzie nam potrzebne do lukru)
    50g drożdży
    łyżka cukru
    cukier waniliowy
    sól

    lukier: 150g cukru pudru, białko, łyżka soku z cytryny ( cukier ucieramy z białkiem ,pod koniec dodajemy sok z cytryny)

    3-4 łyzki mleka do posmarowania bułek
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Szneki z glancem czyli drożdżówki... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z ciepłego mleka i drożdży przygotowujemy rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • 2. Masło topimy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia. Jaja ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli, dolewamy wyrośnięte drożdże, dosypujemy mąkę i bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto.
  • 3. Dodajemy przestudzone masło i dalej wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
  • 4. Z ciasta formujemy bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • szneki 5. następnie smarujemy po wierzchu mlekiem ,wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy na złoty kolor ok 30-35 min. Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować