Szneki z glancem

  • wyświetlono: 583 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Szneki rodem z Wielkopolski, znane w całej Polce jako pyszne drożdżówki z lukrem lub kołacze. U nas także cieszą się dużym powodzeniem, nie odstają od innych wcale;)

Agiatisnow
  • 14 porcje
  • Łatwy

Składniki

CIASTO::
- mąka pszenna (tortowa) (plus do obsypania stolnicy): 500 gramów
- drożdże instant: 7 gramów
- mleko: 200 mililitrów
- cukier: 130 gramów
- masło (plus do posmarowania ciasta ok 1,5 łyżki): 150 gramów
- sól: 1 szczypta
- żółka: 3 sztuki
- cukier waniliowy (Duża torebka): 16 gramów
LUKIER::
- cukier puder: 1 szklanka
- gorąca woda: 1 łyżka

Sposób przygotowania przepisu:

Szneki z glancem

  • 1. *Ciasto na szneki, wyrabiałam w maszynce do wypieku chleba, 1,5h i ciacho gotowe do dalszej obróbki. Gdy robione w maszynce masła nie musiałam topić, gdy ręcznie trzeba roztopić. Do dzieła!
  • 2. Ciasto jak wcześniej wspomniałam wyrabiane było w maszynce do pieczenia chleba:
    Na początku dodajemy składniki mokre: mleko, następnie pokrojone w kostkę masło, sól (sól jako pierwszą, aby na początku nie zetknęła się z drożdżami), żółtka, mąkę, cukier, cukier waniliowy i drożdże. Włączamy tryb ugniatania i po 1,5h ciasto gotowe do dalszej obróbki mamy.
  • Ciasto na szneki rowałkować3. Gdy jednak nie macie maszynki:

    Mleko podgrzać. Następnie stopić masło. Mąkę wsypać do miski.
    Zrobić dziurkę, wlać do niej mleko.
    Dosypać cukier i dodać drożdże, następnie całość wymieszać razem.
    Od razu dodajemy żółtka, szczyptę soli, stopione masło i cukier waniliowy.
    Ugniatać i odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę.
    Na stolnice rozsypać mąkę (aby ciasto się nie przykleiło) chwilę wyrabiać.
  • smarujemy masłem4. Rozwałkować w miarę równy prostokąt, następnie posmarować roztopionym masłem.
    Zwijamy w rulon i tniemy na około 1 cm plastry.
    Przekładamy na papier do pieczenia,możemy posmarować przygotowane szneki mlekiem (pominęłam ten etap).
  • Gotowe szneki5. Nastawić piekarnik na 170*C i piec około 20 minut.
    Gotowe (letnie) polewamy lukrem.
  • 6. * * Zwinęłam rulon wzdłuż krótkiego boku - dzięki czemu wyszły mi tycie szneki :-) Polecam zwinąć wzdłuż dłuższego, wyjdzie ich co prawda mniej, ale bardziej treściwe. Jeśli zdecydujecie się na opcję drugą, wydłużamy czas pieczenia o około 5 minut;)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimaciasto drożdżowewiosnadrożdzówkikuchnia polskajesieńsznekikuchnia_regionalna

Komentarze

Podobne przepisy

Babka z białek z jabłkami.

Dodane przez: zielony liść

Babka z białek z jabłkami

Przepis powstał z konieczności...

Bułeczki drożdżowe z budyniem

Dodane przez: bogusia82

Bułeczki drożdżowe z budyniem

Pyszne i mięciutkie bułeczki z...

image-0v52mx7

Dodane przez: KuchniaPoli

Zakręcone drożdżówki z serem

Delikatne i pulchne ciasto drożdżowe...

Drożdżowa strucla z makiem

Dodane przez: AnkaFiranka

Drożdżowa rolada z masą makową

Rolada/strucla z tego przepisu,...

makowiec jabłkowy

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Makowiec z jabłkami

Wspaniały wilgotny makowiec z jabłkami...

Wilgotne ciasto ucierane z truskawkami

Dodane przez: MarciaDG92

Wilgotne ciasto ucierane z truskawkami

Jest to proste i szybkie do wykonania...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE