Szlachetny w smaku rosół z gołębi

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Delikatny, głęboki smak rosołu wzbogaciłam dodając kwiat macis i szczyptę szafranu. Mięso z gołębi jest delikatne, posiada unikatowy bukiet smakowy i jest lekkostrawne.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 tuszki gołębi z podrobami ( u mnie z domowej hodowli)
    2 marchewki
    1 pasternak
    1 średni por
    kawałek selera korzeniowego
    szczypta szafranu
    kwiat macis
    2-3 liście laurowe
    pieprz zielony kilka kulek kilka
    kilka kulek ziela angielskiego
    sól morska do smaku
    kilka liści selera i lubczyku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rosół

Szlachetny w smaku rosół z gołębi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rosół 1. Umyte tuszki gołębi razem z podrobami przekładam do garnka. Dodaję warzywa i przyprawy oprócz soli. Zalewam zimną wodą tak aby pokryła mięso i warzywa. Gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu, rosół powinien tylko mrugać. Trwa to około 3-4 godziny. Pod koniec gotowania dodaję zieleninę i solę do smaku.

Porady

Rosół podałam czysty dlatego, że nie chciałam tłumić jego delikatnego smaku innymi dodatkami. Można go podać z domowym makaronem lub kluskami lanymi. Szafran naturalnie wzmacnia kolor rosołu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Szafran

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.37 (167 ocen)

rosół

To może cię zainteresować