Ciasto szkolny przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krem: Bułeczki namocz w 2 szkl. mleka;rozdrobnij dokladnie widelcem.1 szkl. mleka zagotuj z cukrem.Do gotującego się mleko dodaj bułkę,cukier waniliowy i kokos.Gotuj przez 5-6 minut.Odstaw do wystudzenia.Miękkie masło utrzyj dokładnie mikserem,dodaj po łyżce wystudzonego budyniu kokosowego,dokładnie zmiksuj.Biszkopt:Oddziel białka od żółtek.Ubij białka na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.Następnie dodaj po jednym żółtku cały czas miksując.Na koniec przesiej do masy jajecznej mąkę i proszek do pieczenia,wymieszaj delikatnie łyżką.Wylej na wyłożoną papierem blachę;piecz w temp.180*C ok. 15-20 min.Wystudzony biszkopt posmaruj dżemem,na to wyłoż połowę kremu.Na rozprowadzonym kremie ułóż herbatniki,rozsmaruj resztę kremu i rozłóż drugą warstwę herbatników.Czekoladę rozpuść z mlekiem(najlepiej w kąpieli wodnej) i polej po cieście.
Porady
Zamiast biszkoptu można użyć herbatników,jednak na biszkopcie ciasto jest stabilniejsze.
Komentarze