Szkockie jaja

0 (0 ocen)

Pyszny obiad, doskonała kolacja. Polecam również na śniadanie.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, choć najlepiej białą, surową kiełbasę
    8 jaj od szczęśliwych kurek
    1 jajo do mięsa mielonego
    1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
    1 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżeczka papryki słodkiej grys
    szczypta czosnku mielonego
    pieprz świeżo mielony
    sól himalajska
    ziołowa bułka tarta do obtoczenia mięsa
    mąka pszenna do obtoczenia jaja

Szkockie jaja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja wkładamy do rondelka z zimną wodą i gotujemy, od momentu zagotowania się wody, gotujemy jeszcze 2,5 minuty (chyba że wolimy jajo na twardo, to 5 minut). Gotowe zalewamy zimną wodą, żeby przestały się gotować i delikatnie ściągamy skorupkę, odstawiamy.
    Mięso mielone, doprawiamy i mieszamy dokładnie z 1 jajem surowym. Jeżeli mięso jest zbyt luźne, można dosypać odrobinę bułki tartej.
    Ugotowane jaja obtaczamy w mące, następnie szczelnie obkładamy mięsem mielonym i obtaczamy w ziołowej bułce tartej.
    Smażymy na głębokim oleju, aby ładnie się zarumieniły. Gotowe kładziemy na ręczniku papierowym.

Komentarze

Podobne przepisy