Szkmeruli - kurczak w czosnku

5 (154 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kuchnia gruzińska. Krótki pobyt w tym pięknym, pełnym kontrastów kraju nie upoważnia do określenia znawcy tej kuchni, ale polecamy. To jedno z dań, które zagoszczą w naszej kuchni. W towarzystwie zmrożonej czaczy (gruzińska domowa wódka) smakuje rewelacyjnie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • kurczak
    sól
    klarowane masło
    główka czosnku
    bulion drobiowy
    kolendra
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szkmeruli - kurczak w czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szkmeruli 1. Kurczaka umyłem, osuszyłem, spłaszczyłem. Natarłem solą i obsmażyłem z obu stron na klarowanym maśle. Usmażonego kurczaka wyjąłem i podzieliłem na porcje. Na tej samej patelni lekko zrumieniłem roztarty z masłem czosnek, rozrobiłem bulionem, doprawiłem solą do smaku. Włożyłem pokrojonego kurczaka, dusiłem około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować