Szklarnia z piernika

4.5 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 4 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Szklarnia z piernika to efektowny samorobny wypiek, który jest zarazem ozdobą bożonarodzeniową. Wymaga sporo cierpliwości i czasu, ale nie jest zbyt skonplikowana w wykonaniu. Z tego przepisu wychodzą również cudowne klasyczne pierniczki.

  • 4 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • 1/2kg mąki pszennej
    150 g masła
    140 g cukru
    140 g płynnego miodu
    1/2 opakowania przyprawy do piernika
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 żółtka
    2 łyżki śmietanki 30%

    Szklane okna:
    Żelatyna w listkach

    Lukier królewski:
    Na 1 białko przypada 200-250g cukru pudru w zależności jak gęsty chcemy uzyskać. Należy sprawdzać na bieżąco konsystencje. Na tą ilość wystarczą 2 białka i odpowiednia do tego proporcja cukru pudru.

    Wymiary do samodzielnego przygotowania i wycięcia:
    Boki x2: 20x12cm
    Front i tył: 12cm wys. do skosu, 11cm szer. Szerokość podzielić na pół, pociągnąć linie wzdłuż do góry, pociągnąć 8cm skosem do tej linii i w miejscu przecięcia będzie szczyt dachu
    Dach x2: 20x 8cm

    Ja zostawiłam po 1cm od brzegów, na froncie pomiędzy trójkątem a drzwiami są 2 cm.
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Ciastka

Szklarnia z piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier, miód, przyprawy i kakao rozpuścić i wymieszać. Wystudzić przed dodaniem do reszty. Do mąki dodać sodę i proszek do pieczenia. Do masy piernikowej dodać żółtka i wymieszać. Wszystko wymieszać z mąką i zagnieść na jednolite ciasto. Dodać odrobinę śmietanki i wymieszać do połączenia.
  • 2. Wyrobione ciasto schłodzić w lodówce około godziny.
  • 3. Schłodzoną masę podzielić na 2 części. Jedną schować z powrotem do lodówki, drugą rozwałkować na grubość 3mm. Wykrawać po kolei elementy szklarni wycinając od razu wszystkie otwory.
  • 4. Pierniki wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i piec 8-10 min. w 180 st. góra-dół.
  • 5. Przygotować lukier: białka lekko roztrzepać, stopniowo dodawać cukier puder przesiany przez sito. Dodawać do uzyskania dość gęstej konsystencji, która pozwoli przykleić do siebie elementy i nie będzie spływać. Wyciąć z żelatyny w listkach elementy będące szklanymi oknami i dopasować do piernika (muszą być większe niż otwory). Przykleić je na lukier od wewnętrznej strony domku. Zostawić
    Do zastygnięcia lukru.
  • 6. Teraz można udekorować elementy lukrem robiąc wzór wg uznania. Należy do tego zrobić bardzo mały otwór w worku cukierniczym i powoli wyciskać na pierniki. Zostawić do zastygnięcia lukru.
  • 7. Zrobić nieco większy otwór w worku i połączyć wszystkie elementy domku: najpierw skleić rogi ścian ze sobą i zostawić do zastygnięcia. Do środka nałożyć wybrane elementy dekoracyjne (np. gałązki czy światełka). Następnie dołożyć dach, skleić, a w każdym łączeniu szklarni dołożyć dodatkowo lukier i wyrównać. Szklarnię zostawić do całkowitego zastygnięcia lukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Piernikowe świeczniki

To może cię zainteresować