szklankowy chlebek wiejski

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

bardzo szybko szklankami odmierza się składniki

  • 2 godz.

Składniki:

  • szklankowy chlebek domowy
    6 szklanek mąki pszennej
    2 szklanki ciepłej wody
    1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej
    pół szklanki słonecznika
    10 dag, drożdży
    łyżka miodu
    płaska łyżka soli

Szklankowy chlebek wiejski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. drożdże, 1 szklanka ciepłej wody, łyżka miodu kilka łyżek mąki mieszamy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Mieszamy z pozostałymi składnikami, wyrabiamy elastyczne ciasto , ponownie odstawiamy na 30 minut, dzielimy na pół, formujemy bochenki, układamy w natłuszczonych keksówkach, smarujemy po wierzchu wodą, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach 50 minut.

Porady

do chlebka możemy dodać dowolne zioła lub ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy