szilvas gomboc

0 (0 ocen)

węgierskie knedle ze śliwkami

Składniki:


  • 5 średnich ziemniaków
    1 łyżeczka soli
    2 jajka
    2 1/2 szklanki mąki
    1 1/2 bułki tartej
    1/4 szklanki cukru cynamonowego
    4 łyżki masła
    około 1 kg śliwek bez pestek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szilvas gomboc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-09x8efk 1. Ziemniaki gotuje w osolonej wodzie,odcedzamy i studzimy. Gdy już wystygną przeciskamy przez praskę i przekładamy na stolnicę.
    Do ziemniaków dodajemy jajka i sól,mieszamy do połączenia składników.
    Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odkładamy na 30 minut aby 'odpoczęło'.
  • image-1ws516x 2. W między czasie przygotowujemy bułkę tartą..
    Masło przekładamy do rondelka i rozpuszczamy,dodajemy bułkę tartą cały czas mieszając podsmażamy na lekko brązowy kolor,odstawiamy.
    Zagniatamy knedle:
    Ciasto dzielimy na pół. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty. Na środku każdego kładziemy śliwkę. Bierzemy każdy róg kwadratu do środku i zlepiamy. Odkładamy na posypanej mąką tacy.
  • image-10mbu29 3. Zagotowujemy wodę z 2 łyżeczkami soli,gdy zacznie wrzeć wrzucamy knedle i gotujemy do czasu aż wypłyną.Knedle przekładamy do durszlaka aby obciekły z wody.

    Knedle przekładamy do wcześniej przygotowanej bułki tartej i delikatnie mieszamy,przekładamy na talerze oraz posypujemy cukrem cynamonowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.19 (411 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować