Szilvas gomboc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotuje w osolonej wodzie,odcedzamy i studzimy. Gdy już wystygną przeciskamy przez praskę i przekładamy na stolnicę.
Do ziemniaków dodajemy jajka i sól,mieszamy do połączenia składników.
Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odkładamy na 30 minut aby 'odpoczęło'.
2. W między czasie przygotowujemy bułkę tartą..
Masło przekładamy do rondelka i rozpuszczamy,dodajemy bułkę tartą cały czas mieszając podsmażamy na lekko brązowy kolor,odstawiamy.
Zagniatamy knedle:
Ciasto dzielimy na pół. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty. Na środku każdego kładziemy śliwkę. Bierzemy każdy róg kwadratu do środku i zlepiamy. Odkładamy na posypanej mąką tacy.
3. Zagotowujemy wodę z 2 łyżeczkami soli,gdy zacznie wrzeć wrzucamy knedle i gotujemy do czasu aż wypłyną.Knedle przekładamy do durszlaka aby obciekły z wody.
Knedle przekładamy do wcześniej przygotowanej bułki tartej i delikatnie mieszamy,przekładamy na talerze oraz posypujemy cukrem cynamonowym
Komentarze