Szerbet malinowy

0 (0 ocen)

Szerbet to nic innego jak odmiana sorbetu zawierająca mleko. Oryginalny przepis zawierał jedynie 200 g malin, ja jednak zrobiłam go z podwójnej porcji malin.

Składniki:

  • Na ok. 1 litr
    ok. 450 -500 g świeżych malin
    170 g cukru
    450 ml mleka
    2 łyżki jasnego miodu
    sok z ok. 1/2 cytryny

Szerbet malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny zmiksować w blenderze, kolejno przetrzeć przez sitko, tak aby nie było pestek. Włożyć do lodówki. Cukier z miodem rozpuścić w rondlu z grubym dnem. Mieszając, gotować przez kilka minut na wolnym ogniu. Zdjąć garnek z ognia i energicznie ubijając trzepaczką wlać strumieniem mleko. Przygotować drugie naczynie z lodowatą wodą, do którego szybko wstawić masę. Schłodzić. Kolejno wlać mus malinowy i zmiksować. Wlać sok z cytryny.
    Przelać do plastikowego pojemnika, wyrównać, zamknąć przykrywką, Wstawić do zamrażarki na ok. 6 godzin. Jeśli zostawimy go na więcej godzin w zamrażalniku, wystarczy włożyć go do lodówki, aby trochę zmiękł.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy