Szczępiaste racuchy

  • wyświetlono: 18896 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 1

Są chrupiące i bardzo szybko znikają z talerza

Jaga85
  • 40min

Składniki

Ciasto:
- 60 dag mąki,
- 2 szklanki mleka,
- 6 dag drożdży,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- Szczypta soli,
- 6 dag roztopionej margaryny

- Cukier puder do posypania,

- Olej do smażenia,

Sposób przygotowania przepisu:

Szczępiaste racuchy

  • 1. Podgrzewany ½ szklanki mleka, dodajemy 3 łyżki mąki, drożdże oraz cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy nasz rozczyn do wyrośnięcia. Gdy już wyrośnie dodajemy jajka, sól, resztę mąki oraz pozostałe mleko (podgrzane). Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając margarynę. Całość mieszamy około 20 min.
    Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia
  • Szczępiaste racuchy2. Racuchy smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Ciasto nakładany na olej za pomocą łyżki. Łyżkę wcześniej maczamy w ciepłym oleju, wtedy ciasto będzie nam dobrze od niej odchodzić.
  • Szczępiaste racuchy3. Smażymy z obu stron. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniczku
  • Szczępiaste racuchy4. Ja posypuje te racuchy cukrem pudrem, ale jeśli mam więcej czasu podaje je polane polewą czekoladową
  • Szczępiaste racuchy5. Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciekonkurs_naleśniki

Komentarze

Podobne przepisy

image-1l7sg3j

Dodane przez: sylwin03

Racuchy

pyszne bo drożdżowe

Racuchy z jabłkiem

Dodane przez: Paula25

Racuchy z jabłkiem

Pyszne, puszyste racuchy z jabłkiem....

Racuszki drozdzowe

Dodane przez: Klaudia0318

Racuchy drożdżowe

Przepis z bloga Anyżkowo, troszkę...

mniam

Dodane przez: megs88

racuchy bananowe

inne mogą nie istnieć!

RACUCHY

Dodane przez: SATOKO

Racuchy drożdżowe

Niesamowicie smaczne, aromatyczne...

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Dodane przez: Ania23a

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Takie oto racuchy drożdżowe z jabłkami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE