Szczępiaste racuchy

4.85 (190 ocen)

  • 40 min

Są chrupiące i bardzo szybko znikają z talerza

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 60 dag mąki,
    - 2 szklanki mleka,
    - 6 dag drożdży,
    - 2 jajka,
    - 2 łyżki cukru,
    - Szczypta soli,
    - 6 dag roztopionej margaryny

    - Cukier puder do posypania,

    - Olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.85 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szczępiaste racuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzewany ½ szklanki mleka, dodajemy 3 łyżki mąki, drożdże oraz cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy nasz rozczyn do wyrośnięcia. Gdy już wyrośnie dodajemy jajka, sól, resztę mąki oraz pozostałe mleko (podgrzane). Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając margarynę. Całość mieszamy około 20 min.
    Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia
  • Szczępiaste racuchy 2. Racuchy smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Ciasto nakładany na olej za pomocą łyżki. Łyżkę wcześniej maczamy w ciepłym oleju, wtedy ciasto będzie nam dobrze od niej odchodzić.
  • Szczępiaste racuchy 3. Smażymy z obu stron. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniczku
  • Szczępiaste racuchy 4. Ja posypuje te racuchy cukrem pudrem, ale jeśli mam więcej czasu podaje je polane polewą czekoladową
  • Szczępiaste racuchy 5. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować