Szegedyński gulasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu na rozgrzanym smalcu podsmażamy cebulkę. Gdy będzie lekko brązowa dodajemy mięso i całość podsmażamy przez 3 – 4 minuty. Dodajemy obie papryki i kminek, smażymy kolejne 3 minuty cały czas mieszając.
2.Do misy wolnowaru przekładamy mięso z cebulą, paprykę w occie, kapustę kiszoną (jeśli kapusta jest bardzo kwaśna można ją lekko odcisnąć), kiełbasę. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małej mocy przez 6 godzin.
3.Po 6 godzinach dolewamy śmietanę z mąką, całość dokładnie mieszamy. Wolnowar przełączamy na dużą moc. Po 30 minutach zawartość misy ponownie mieszamy i gotujemy przez kolejne 30 minut.
Gulasz podajemy w towarzystwie knedlików, z łyżką gęstej kwaśnej śmietany.
Komentarze