Szczypiorkowe quiche na żytnim spodzie

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Szybkie i tanie w wykonaniu. Idealne gdy brak Ci czasu, energii, a Twoja lodówka nie grzeszy zapasami :)

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • CIASTO
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
    jajko
    75 g zimnego masła z lodówki
    6 łyżeczek lodowatej wody
    2 szczypty soli
    pół łyżeczki gałki muszkatołowej

    NADZIENIE
    5 łyżek (sporych) śmietany 12%
    2 duże jajka
    2 pęki szczypiorku
    kula mozzarelli
    3 szczypty (konkretne) soli
    3 szczypty pieprzu
    pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Quiche

Szczypiorkowe quiche na żytnim spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • quiche 1. Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, wkładamy do lodówki na paręnaście minut aby się schłodziło. Wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty

    W miseczce ubijamy lekko jajka ze śmietaną, wrzucamy drobno posiekany szczypiorek i pokrojoną w małą kostkę mozzarellę. Dorzucamy przyprawy. Taką masą zalewamy ciasto

    Pieczemy ok. 35-40 minut w 200*C na środkowej półce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Śmietana Szczypiorek Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować