Szczypanki z farszem twarogowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasteczka na nietypowym spodzie z aromatycznym farszem.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto
    250 g mąki
    3 łyżki oleju
    1/4 łyżeczki soli
    ok. 3/4 szkl wody

    farsz
    250 g białego sera
    2 żółtka
    2 łyżki mąki
    ok. 4 łyżki cukru
    1 łyżeczka mielonego kardamonu
    1 łyżka skórki pomarańczowej do ciast

    dodatkowo
    czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szczypanki z farszem twarogowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy do foliowej torebki i zostawiamy na 20 minut aby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz. Biały ser miksujemy z żółtkami, mąką, cukrem , kardamonem oraz skórką pomarańczową do uzyskania puszystej masy. Ciasto wałkujemy. Wycinamy foremką kółka. Mnie wyszło 28 sztuk. Brzegi każdego dosłownie szczypiemy w 6-8 miejscach. Powinniśmy uzyskać formę niewielkiej miseczki. Napełniamy każde ciasteczko farszem i pieczemy w 200 stopniach około 25 minut. Kiedy przestygną dekorujemy roztopioną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Kardamon Skórka pomarańczowa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować