Szczupak w galarecie z białymi porzeczkami

4.5 (160 ocen)

  • 30 min

wytwornie podany a zarazem pyszny szczupak w galarecie

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szczupak ok 1200g
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 cebula
    1 łyżka Vegety
    ziele angielskie
    listek laurowy
    1 cytryna
    sól
    pieprz
    żelatyna
    do dekoracji;
    papryczka
    garść białych porzeczek (mrożone)
    jajko
    plasterki cytryny
    2 oliwki
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Szczupak w galarecie z białymi porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szczupak w galarecie z białymi porzeczkami 1. Sprawioną rybę skropić sokiem z cytryny. W garnku zagotować ok 2 l wody, dodać sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, marchewkę, pietruszkę, cebulę i Vegetę. Ugotować wywar. Wyjąć warzywa i ostrożnie włożyć szczupaka w całości zwijając go w literę "c" Gotować na bardzo wolnym ogniu ok 15 min. Odlać litr czystego wywaru i rozpuścić w nim żelatynę, doprawić sokiem z cytryny.
    Rybę ostrożnie wyjąć z wywaru i ułożyć na półmisku. Ponacinać grzbiet ryby tak by można było włożyć plasterki marchewki i pietruszki, do otworów włożyć białe porzeczki i obsypać dookoła. Do oczu włożyć oliwki, udekorować papryczką i warzywami wedle uznania, do pyska włożyć ugotowane na twardo jajko obrane ze skorupki. Całość oblać tężejącą galaretką. Zastudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować