Szczupak pieczony z masłem, pietruszką i cytryną

4.98 (155 ocen)

Jak dla mnie ryba najlepiej smakuje w asyście kwaśnej pieczonej cytryny i pietruszki. Jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Podana w całości pięknie się prezentuje.

Składniki:

  • 800 g szczupaka w całości (wyprawionego)
    Przyprawa do ryb
    1 cytryna
    2 łyżki masła
    4 łyżki pietruszki
    Sól z młynka gruba morska
Wystaw ocenę:

4.98 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Szczupak pieczony z masłem, pietruszką i cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szczupaka dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Dokładnie przyprawiamy przyprawą do ryb (zewnątrz i wewnątrz). Rybę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu robimy nacięcia co 5 cm. W nacięte miejsca wkładamy masło oraz posiekaną natkę pietruszki. Wnętrze ryby dodatkowo nacieramy cytryną oraz resztą pietruszki. Na wierzchu układamy pokrojone plastry cytryny. Całość solimy jeszcze gruboziarnistą solą. Szczupaka pieczemy przykrytego folią aluminiową w 190*C przez 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować