Szczupak faszerowany warzywami natarty solą i pieczony w śmietance

4.5 (189 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min

Wigilijny wieczór to czas na wyjątkową kolację i wyjątkowe potrawy-ja proponuję pieczonego szczupaka z warzywnym nadzieniem-tradycyjny smak ryby w nowym wydaniu.Świetna alternatywa dla osób nie lubiących smaku karpia.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1,20 kg szczupaka świeżego po wypatroszeniu

    Farsz:
    50 dag dowolnej ryby np miruny lub mintaja
    1 marchewka
    1/2 cebuli
    kawałek pora
    pęczek natki pietruszki
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki kaszy manny błyskawicznej
    1 jajko
    1 łyżka soku z cytryny
    sól i pieprz do smaku

    Dodatkowo:
    1/2 szklanki słodkiej śmietanki 22%
    gruboziarnista sól himalajska
    pieprz cytrynowy
    ziołowa przyprawa do ryby
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Szczupak faszerowany warzywami natarty solą i pieczony w śmietance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0rkx2b0 1. Rybę po wypatroszeniu zostawiamy w całości, nacieramy pieprzem cytrynowym, zwykłą solą oraz przyprawą do ryby.
  • image-0vng3ld 2. Farsz:
    Rybę rozmrażamy, mielimy w maszynce do mięsa.
    Obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę, por i natkę pietruszki drobniutko siekamy, łączymy wszytko razem, dodajemy bułkę tartą oraz kaszę mannę, wlewamy sok z cytryny wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wyrabiamy na jednolitą masę.
  • image-01sw9ci 3. Powstałą masą wypełnić środek ryby, mięso zaszyć lub spiąć wykałaczkami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać wierzch gruboziarnistą solą himalajską.
    Piec godzinę w temp 180*c, w trakcie pieczenia polewać kilkakrotnie śmietanką dzięki temu ryba nabierze delikatności.
    Podawać na półmisku pokrojoną w dzwonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Marchewka Por Szczupak Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować