Wigilijny wieczór to czas na wyjątkową kolację i wyjątkowe potrawy-ja proponuję pieczonego szczupaka z warzywnym nadzieniem-tradycyjny smak ryby w nowym wydaniu.Świetna alternatywa dla osób nie lubiących smaku karpia.
1 godz. 20 min
Składniki:
1,20 kg szczupaka świeżego po wypatroszeniu
Farsz:
50 dag dowolnej ryby np miruny lub mintaja
1 marchewka
1/2 cebuli
kawałek pora
pęczek natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki kaszy manny błyskawicznej
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Szczupak faszerowany warzywami natarty solą i pieczony w śmietance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę po wypatroszeniu zostawiamy w całości, nacieramy pieprzem cytrynowym, zwykłą solą oraz przyprawą do ryby.
2.Farsz:
Rybę rozmrażamy, mielimy w maszynce do mięsa.
Obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę, por i natkę pietruszki drobniutko siekamy, łączymy wszytko razem, dodajemy bułkę tartą oraz kaszę mannę, wlewamy sok z cytryny wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wyrabiamy na jednolitą masę.
3.Powstałą masą wypełnić środek ryby, mięso zaszyć lub spiąć wykałaczkami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać wierzch gruboziarnistą solą himalajską.
Piec godzinę w temp 180*c, w trakcie pieczenia polewać kilkakrotnie śmietanką dzięki temu ryba nabierze delikatności.
Podawać na półmisku pokrojoną w dzwonki.
Komentarze