Szczawiowa z pokrzywą i rabarbarem podana z naleśnikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki: Mąkę przesiać, dodać jajko, mleko i sól. Zmiksować. Można dodać odrobinę gazowanej wody. Ciasto nie może być za gęste. Naleśniki smażymy na małej ilości oleju (wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem). Wlewamy ciasto na patelnię i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta.
2.Zupa: Gotujemy w wodzie włoszczyznę. W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru z włoszczyzny. Gdy włoszczyzna będzie miękka wyciągamy ją z zupy. Dodajemy dokładnie umyty i drobno pokrojony szczaw. Gotujemy około 20 minut. Na maśle podsmażamy posiekaną młodą pokrzywę oraz plasterki rabarbaru. Aż rabarbar będzie miękki.
3.Dodajemy podsmażoną pokrzywę i rabarbar do zupy. W odrobinie wody rozrabiamy mąkę i dodajemy do zupy nadal gotując. Zdejmujemy zupę z ognia i wlewamy śmietankę. Doprawiamy pieprzem. Podajemy z żółtkiem od ugotowanego jajka oraz z naleśnikiem pokrojonym w paseczki.
Komentarze