Zupa szczawiowa z kurczakiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę na połówki, selera na cztery części, resztę włoszczyzny zostawić w całości.
Gotować włoszczyznę na średnim ogniu z bulionem warzywnym (bez ziemniaków). Gdy warzywa będą al dente dodać ziemniaki. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu.
Jajka ugotować na twardo.
Podudzia oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką, podsmażyć i zrumienić lekko na klarowanym maśle. Dodać do zupy wraz z masłem, gotować chwilę. Następnie dodać szczaw, przyprawić wg uznania do smaku.
Gotować do miękkości warzyw i połączenia się wszystkich składników.
Podawać na talerzu z jogurtem naturalnym, talarkami jajek, posypać szczypiorem.
Smacznego:)
Komentarze