Zupa szczawiowa z kurczakiem i jajkiem

4.5 (171 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Nieco zmieniona wersja klasycznej zupy szczawiowej. I dobrze! jest równie pyszna;)

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 4 podudzia z kurczaka
    2 słoiki szczawiu siekanego (2 x 280 g)
    Włoszczyzna:
    3 spore marchewki
    Kawałek pora
    Seler
    2 pietruszki
    Cebula
    4 ziemniaki
    2 l bulionu warzywnego
    4 jajka
    Sól, cukier, pieprz, ostra papryka
    2 liście laurowe, 4 ziela angielskie
    Klarowane masło
    Jogurt naturalny
    szczypior
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa z kurczakiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę na połówki, selera na cztery części, resztę włoszczyzny zostawić w całości.
    Gotować włoszczyznę na średnim ogniu z bulionem warzywnym (bez ziemniaków). Gdy warzywa będą al dente dodać ziemniaki. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu.
    Jajka ugotować na twardo.

    Podudzia oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką, podsmażyć i zrumienić lekko na klarowanym maśle. Dodać do zupy wraz z masłem, gotować chwilę. Następnie dodać szczaw, przyprawić wg uznania do smaku.
    Gotować do miękkości warzyw i połączenia się wszystkich składników.

    Podawać na talerzu z jogurtem naturalnym, talarkami jajek, posypać szczypiorem.
    Smacznego:)

Porady

Zamiast jogurtu naturalnego możesz użyć śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować