Szczawiowa z jajkiem

5 (140 ocen)

Taką robiła moja babcia. Gdy ją jem przypominają mi się czasy dzieciństwa i czas spędzony na wsi.

Składniki:

  • 2 garści szczawiu
    łyżka masła
    2 żeberka
    marchew
    pietruszka
    pół cebuli
    2 łyżki śmietany
    2 jajka ugotowane na twardo
    vegeta ok. łyżki

Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Szczawiowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szczaw myjemy, drobno kroimy. Podsmażamy na maśle chwilę. W garnku zagotowujemy 2 litr wody, dodajemy żeberko i vegetę. Dodajemy szczaw, gotujemy 15 min. Marchew i pietruszkę obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, a cebulę siekamy. Wrzucamy warzywa. Gotujemy 15 min. Zabielamy śmietaną. Dodajemy połówki jajek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować