ZUPA SZCZAWIOWA

0 (0 ocen)

  • 25 min

PYSZNA ZUPKA. :)

  • 25 min

Składniki:

  • Średnia marchewka,
    pietruszka,
    2 pęczki szczawiu (około 300 g),
    około 2 l bulionu warzywnego (może być z kostki),
    łyżka masła,
    180 ml śmietany 18%,
    2 łyżeczki mąki,
    sól,
    pieprz.

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach, gotuję w bulionie (około 10-15 minut) z dodatkiem masła.
    Szczaw siekam, dodaję do bulionu, gotuję do miękkości przez kilka minut.
    Mąkę rozrabiam w odrobinie wody, dodaję do garnka.
    Zahartowaną wcześniej śmietanę wlewam do zupy, mieszam (można dodać jej więcej - w zależności od tego, jak kto lubi).
    Doprawiam do smaku wedle własnego uznania.
    Zupę podaję z jajkiem ugotowanym na twardo oraz okraszonymi ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy