Szaszłyki z wątróbki drobiowej

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciekawy i smaczny pomysł na wątróbkę.

  • 40 min

Składniki:

  • Na 400gr wątróbki drobiowej,2 łyżeczki miodu,1cebula czerwona,2ząbki czosnku,szczypta tymianku,sól,pieprz,oliwa
    Dodatkowo-patyczki do szaszłyków

Szaszłyki z wątróbki drobiowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbki umyć i ładnie oczyścić z błon .Czosnek kroimy w cienkie plasterki.
    Wątróbkę wkładamy do miski polewamy miodem lekko skrapiamy oliwą,dodajemy świeżo mielony pieprz,czosnek i tymianek,mieszamy i odstawiamy na 15 min.Cebulę kroimy na 4 części i każdy kawałek oddzielamy od siebie aby mieć tylko cienkie kawałki. .Wątróbkę nadziewamy na patyczki co drugą wkładamy cebulę.Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej na małym ogniu ,ja użyłam dodatkowo pergaminu który ułożyłam na patelni.Po usmażeniu ok 10-15 min zależy jaki stopień wysmażenia lubimy posypujemy nasze szaszłyki delikatnie solą.
    Smacznego :)

Porady

pamiętajmy aby nie solić wątróbki wcześniej bo będzie twarda :) Wątróbką nadaje się idealnie na grilla.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy