Można je przygotowywać przez cały rok, ale w sezonie grillowym smakują najlepiej, również te z piekarnika ;)
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
400 g polędwiczek drobiowych
po pół papryki czerwonej, żółtej i zielonej
200 g mini pieczarek
pół małej cukinii
marynata: 4 łyżki oleju
mielona słodka i ostra papryka
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Szaszłyki z polędwiczek, z papryką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki umyć, osuszyć, pozbawić błonek. Do miseczki przełożyć olej, mieloną słodką i ostrą paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Składniki połączyć i powstałą marynatą natrzeć mięso. Polędwiczki przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 60 minut.
2.Pieczarki oczyścić, papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w dość dużą kostkę, a cukinię w plastry. Na patyczki nadziewać polędwiczki, naprzemiennie z papryką, cukinią i pieczarkami. Przełożyć do piekarnika i skropić pozostałą marynatą. Szaszłyki piec ok.20 minut w 180 st. Podawać np. z ryżem.
Komentarze