Szaszłyki z piersią kurczaka, dynią i papryką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

To pyszna propozycja na ekspresowy obiad lub smaczną przekąskę, która sprawdzi się na co dzień i podczas jakiejś imprezy. Są takie jesienne, więc często przygotowuję je w piekarniku, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby szaszłyki wrzucić na grilla.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • (około 8 sztuk)
    2 pojedyncze piersi z kurczaka
    około 500g dyni (waga przed obraniem)
    1 czerwona papryka (duża)
    Dodatkowo:
    4 łyżki oleju
    papryka słodka (u mnie wędzona)
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki

Szaszłyki z piersią kurczaka, dynią i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować dwie miski.
    Do każdej z nich wlać po 2 łyżki oleju i wsypać odrobinę przypraw, wymieszać.
    Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i przełożyć do pierwszej miski.
    Powinny być dokładnie pokryte olejem.
    Mięso odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
    Obraną dynię oraz paprykę pokroić w średnią kostkę i następnie połączyć z olejem w drugim naczyniu.
    Na patyczki do szaszłyków nadziać paprykę, kurczaka, dynię, kurczaka i tak na zmianę.
    Szaszłyki ułożyć na ruszcie lub blasze piekarnika wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piecyka.
    Piec około 20-25 minut w 180 stopniach.
    (Szaszłyki pieczone na blasze po połowie czasu warto obrócić na drugą stronę.)
    Tak przygotowane szaszłyki można również grillować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Szaszłyki z dynią

To może cię zainteresować