Szaszłyki z piersi kurczaka z warzywami pieczone w płatkach

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Smaczny i oryginalny sposób podania szaszłyków. W keczupowo-musztardowej marynacie, pieczone w płatkach kukurydzianych smakują wybornie :)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duży pojedynczy filet z piersi kurczaka
    pół cukinii
    papryka zielona
    papryka czerwona
    2 szklanki płatków kukurydzianych
    marynata: 1 przeciśnięty przez praskę czosnek
    3 łyżki musztardy
    3 łyżki keczupu
    2 jajka
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki

Szaszłyki z piersi kurczaka z warzywami pieczone w płatkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szaszłyki z piersi kurczaka z warzywami pieczone w płatkach 1. Cukinię umyj, pokrój w wąskie paski. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój wzdłuż na paski, tej samej grubości i wielkości jak cukinia. Filet z piersi umyj, oczyść z błonek i również pokrój w tej samej wielkości paski. Układaj naprzemiennie wzdłuż obok siebie filet z kurczaka, cukinię i paprykę (po 2-3 paski każdego). Następnie po środku wbij patyczek od szaszłyka i ostrożnie przebij nim wszystkie składniki. To samo zrób jeszcze dwa razy po lewej i po prawej stronie (łącznie jeden duży szaszłyk ma być nadziany pięcioma patyczkami)
  • 2. Marynata: jajka roztrzep, połącz z musztardą, keczupem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Płatki kukurydziane pokrusz. Duży szaszłyk maczaj najpierw w marynacie, a następnie w płatkach kukurydzianych i układaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia Piecz ok.30 minut w 180 st. Całość kroimy między patyczkami, wówczas otrzymamy małe szaszłyki :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować