Szaszłyki z piersi kurczaka z warzywami pieczone w płatkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyj, pokrój w wąskie paski. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój wzdłuż na paski, tej samej grubości i wielkości jak cukinia. Filet z piersi umyj, oczyść z błonek i również pokrój w tej samej wielkości paski. Układaj naprzemiennie wzdłuż obok siebie filet z kurczaka, cukinię i paprykę (po 2-3 paski każdego). Następnie po środku wbij patyczek od szaszłyka i ostrożnie przebij nim wszystkie składniki. To samo zrób jeszcze dwa razy po lewej i po prawej stronie (łącznie jeden duży szaszłyk ma być nadziany pięcioma patyczkami)
2.Marynata: jajka roztrzep, połącz z musztardą, keczupem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Płatki kukurydziane pokrusz. Duży szaszłyk maczaj najpierw w marynacie, a następnie w płatkach kukurydzianych i układaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia Piecz ok.30 minut w 180 st. Całość kroimy między patyczkami, wówczas otrzymamy małe szaszłyki :)
Komentarze