Szaszłyki z piersi kurczaka z boczkiem i papryką

4.5 (189 ocen)

  • 15 min

Szaszłyki to idealne danie nie tylko na grilla ale również na niedzielny obiad.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka

    1 papryka czerwona

    30 dag boczku pokrojonego w plastry

    1 cebula,

    4 pieczarki

    3 ząbki czosnku

    oliwa z oliwek,

    sok z jednej cytryny

    przyprawy : pieprz czarny, sól, papryka w proszku, majeranek, tymianek
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szaszłyki z piersi kurczaka z boczkiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marynata 1. Przygotować marynatę: olej, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, paprykę mieloną, zioła i sok z cytryny wymieszać w miseczce.
    Pierś kurczaka umyć i osuszyć, pokroić w kostkę (3-4 cm). zalać marynatą odstawić na minimum 1 godz..
  • 2. Przygotowujemy w między czasie pozostałe składniki do szaszłyka: pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki, paprykę kroimy w kostkę, cebulę kroimy w ćwiartki. Całość pokrojonych składników wrzucamy do miski i posypujemy solą oraz pieprzem.
  • 3. Przygotowujemy szaszłyki nabijając naprzemiennie mięso, boczek i warzywa na patyczki.

  • 4. Piekarnik nagrzać do 200 stopni . Piec około 20 minut, podlewając od czasu do czasu szaszłyki sosem z pieczenia, pod koniec na 5 minut włączyć termoobieg lub funkcję grila.
    Można robić również na zwykłym grillu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować