Szaszłyki z penne

4.5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Makaron penne nadziany żółtym serem w tradycyjnej panierce z dodatkiem bazylii. Świetna imprezowa przystawka.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu (zestaw b):
    250 g makaronu penne
    120 g sera żółtego
    2 jajka

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    1/5 szklanki mleka

    Składniki robocze:
    1 łyżka bazylii suszonej
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
    sól do smaku (opcjonalnie)

    Do dekoracji:
    ketchup
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Szaszłyki Przystawki Ser

Szaszłyki z penne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szaszłyki z penne 1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu (najlepiej al dente). Ser pokroić w wąske słupki, następnie każdy kawałek włożyć w rurkę makaronową.
  • Szaszłyki z penne 2. Nadziane pojedyncze kluski nabijać na wykałaczkę (po 3 sztuki na 1 wykałaczkę). Jajka, mleko i bazylię dokładnie roztrzepać w misce. Do osobnej miski wsypać bułkę tartą.
  • Szaszłyki z penne 3. Przygotowane szaszłyki maczać w mieszance jajek i mleka, następnie panierować w bułce tartej i kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem.
  • Szaszłyki z penne 4. Smażyć na rumiano z obu stron. Ewentualnie posolić.
    Podawać na ciepło lub na zimno. Szaszłyki najlepiej smakują z ketchup'em.

Porady

Z podanej ilości składników otrzymałam 31 szaszłyków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

KH_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować