Szaszłyki z mieszanego mięsa na ostro

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Odpowiednia marynata, dobrej jakości mięso - całość opieczona na grillu lub w piekarniku stanowi smaczny i soczysty posiłek. W towarzystwie ulubionych sosów i warzyw lub sałatki to świetna propozycja na weekendowy obiad lub spotkanie z przyjaciółmi.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 pojedynczy filet z kurczaka
    -200 g chudej wołowiny
    -200 g mięsa wieprzowego (z szynki lub łopatki)
    -120 g kiełbasy paprykowej (ew. zwykłej)
    -1 cebula
    -1/2 czerwonej papryki
    -4 łyżki oleju rzepakowego
    -łyżeczka słodkiej papryczki (może być wędzona)
    -łyżeczka ostrej papryki
    -kilka kropel tabasco lub sosu piri-piri
    -2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szaszłyki Grill

Szaszłyki z mieszanego mięsa na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i pokroić w drobne kawałki.
    Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Włożyć do miski. Dodać olej, przyprawy i sos tabasco/piri-piri. Całość dokłądnie wymieszać. Włożyć mięso. Marynować minimum godzinę, a najlepiej odstawić do lodówki na całą noc.
    Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę pokroić w kostkę. Kiełbaskę paprykową pokoić w małe kawałki. Jeżeli używana jest zwykła kiełkabasa - zamarynować razem z mięsem.
    Na patyczki do szaszłyków nadziewać kolejno cebulę, różne rodzaje mięsa i paprykę aż do wykończenia składników. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni lub rozpalić grill. Piec/grillować około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mięso Papryka Wieprzowina Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Pieczenie Grillowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować