Szaszłyki z mięsem i warzywami

4.5 (194 ocen)

  • 40 min

Szaszłyki z piersi kurczaka, z papryką, cukinią, cebulką.

  • 40 min

Składniki:

  • - pierś z kurczaka
    - papryka ( czerwona, żółta)
    - czerwona cebula
    - cukinia
    - pieczarki
    - młode ziemniaczki

    Marynata do piersi : olej, pieprz, sól, 2 ząbki czosnku, papryka mielona, zioła prowansalskie

    Pieczone ziemniaki : młode ziemniaki podgotowujemy lekko w osolonej wodzie. Po podgotowaniu odcedzamy, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy w połówki po czym przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną mielonej papryki, przyprawą do pieczonych ziemniaków.

    Sos czosnkowy : duży jogurt naturalny, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, pół łyżeczki cukru, 3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szaszłyki z mięsem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na wstępie przygotowujemy marynatę do piersi, następnie kurczaka kroimy w plasterki i wkładamy do gotowej marynaty, aby przeszły smakiem przypraw. ( ok. 1 godz. )
    Kroimy warzywa ( każdy wedle uznania, większe/mniejsze kawałki, jak wolimy ).
    Wszystko na koniec nadziewamy na wykałaczki do szaszłyków w dowolnej kolejności.

    Tak przygotowane szaszłyki grillujemy! Jednak...
    Z racji tego, że nie miałyśmy takiej możliwości przygotowałyśmy je w piekarniku. Na niższy poziom wykładamy także ziemniaki.

    Wszystko pieczemy w nagrzanym do 180st piekarniku, przez ok 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować