Szaszłyki z mięsa mielonego z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie umyć i zetrzeć na tarte o dużych oczkach. Oprószyć solą i odstawić na kilka minut aż puści soki. Odcisnąć z nadmiaru płynu i wrzucić do miski. Dodać posiekaną cebulę, czosnek, mięso i jajko. Wymieszać. Dodać przyprawy – zioła prowansalskie, pieprz, przyprawę do mięs, paprykę i pierz- ze dwie szczypty. Wyrobić. Jeśli masa jest rzadka dodać bułkę tartą.
2.Z masy formować podłużne kotleciki, które polecam albo upiec w piekarniku (180 stopni Celsjusza ok. 1h) albo na tacce aluminiowej na grillu.
Po upieczeniu nadziać na patyczki – fajniej wyglądają- i podawać z keczupem lub sosem czosnkowym.
Komentarze