Szaszłyki z mięsa mielonego.

0 (0 ocen)

Lekka i smaczna propozycja na letni obiad lub kolację :)

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego w łopatki
    Po jednej papryce czerwonej, zielonej i żółtej
    1 cukinia
    300 g małych pieczarek
    300 g małych cebul, mogą być dymki
    jajko
    czerstwa bułka
    natka pietruszki
    przyprawa grillowa
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie
    wykałaczki

Szaszłyki z mięsa mielonego. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • papryka i cukinia 1. Warzywa myjemy i osuszamy. Papryki oraz cukinię kroimy na mniejsze kawałki (kształt dowolny)
  • cebula 2. Cebulki obieramy i kroimy na pół.
  • pieczarki 3. Pieczarki obieramy, odcinamy końcówki ogonków i pozostawiamy w całości
  • mielone kulki 4. Bułkę namaczamy w mleku i odciskamy. Dodajemy ją do mięsa. Wbijamy 1 jajko, wsypujemy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. I wyrabiamy masę mięsną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i mieszamy. Z masy formujemy kulki.
  • szaszłyki 5. Przygotowujemy wykałaczki. I nadziewamy po kolei składniki: papryka, cebula, kulka mięsna, pieczarka, papryka, kulka mięsna, cebula, cukinia, kulka mięsna, papryka. Szaszłyki posypujemy obficie ulubioną przyprawą grillową i grillujemy lub pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni 30 minut.

Porady

Polecam nabijać mięso obok cebuli.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy