Szaszłyki z mięsa mielonego

0 (0 ocen)

  • 30 min

Takie trochę inne szaszłyki

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g wieprzowego mielonego mięsa, 1 jajko, 1 bułka kajzerka, 3 cebule (jedna duża i dwie małe), sól, pieprz, zioła prowansalskie, bułka tarta, olej do smażenia.

Szaszłyki z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Namoczyć bułkę w wodzie. Obrać jedna dużą cebulę i bardzo drobno posiekać. Mięso wymieszać z odciśniętą bułką, cebulą i jajkiem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Z masy formować małe kulki, obtoczyć w bułce tartej i lekko spłaszczyć.
  • 2. Obrać pozostałe cebule i pokroić w krążki. Na szpile do szaszłyków nadziewać na przemian kulki mięsne i cebulę.
  • 3. Szaszłyki opiekać na patelni z obu stron po kilka minut, aż mięso i cebula będą miały złoty kolor.

Porady

Szaszłyki może też przyozdobić papryką i upiec w piekarniku.

Komentarze

Podobne przepisy