Szaszłyki z mielonego mięsa

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten rodzaj szaszłyków szczególnie lubią dzieci, są smaczne i szybko pieką się na grillu.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso mielone (wieprzowe): 500 gramów
    - cebula: 2 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - jajka: 1 sztuka
    - kolendra (świeża posiekana): 3 łyżki
    - szczypiorek (posiekany): 3 łyżki
    - tymianek (świeży, listki): 0.5 łyżki
    - papryka ostra: 0.5 łyżeczki
    - pieprz (świeżo mielony): 0.5 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - olej: 2 łyżki
    - pieczarki: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szaszłyki z mielonego mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szaszłyki z mielonego mięsa 1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, udusić na łyżce oleju, odstawić do wystudzenia. Mięso zmiksować z jajkiem, świeżymi ziołami i przyprawami, smażoną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • 2. Pieczarki oczyścić, opłukać i osączyć na papierowym ręczniku.
  • 3. Z masy mięsnej uformować małe, owalne kotleciki. Nadziewać na drewniane patyczki do szaszłyków po trzy kotleciki lub po dwa na zmianę z pieczarką.
  • 4. Ułożyć na rozgrzanym grillu, piec 12 minut, często je odwracając.
  • 5. Podawać z sałatkami i zimnymi sosami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Piknik Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować