Szaszłyki z łososia

4.49 (182 ocen)

Szaszłyki z łososia są nieco pracochłonne, ale warto się postarać, bo to kompletne danie, nie potrzeba już innych dodatków.Bazą do tych szaszłyków jest łosoś, pozostałymi składnikami mogą być: papryka, cukinia, por, dymka, pieczarki, pomidorki koktajlowe.

Składniki:

  • 40 dkg łososia (płat ze skórą)
    1 duża papryka
    garść pomidorków koktajlowych
    liście pora lub cienki, młody por

    Marynata:
    4 łyżki sosu sojowego
    3 łyżki soku z limonki lub cytryny
    1 łyżka miodu
    1 łyżka oleju
    skórka otarta z 1/2 limonki lub cytryny
    3 łyżki posiekanego koperk
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki

Szaszłyki z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
    Z łososia odciąć skórę i usunąć ości. Pokroić łososia na 2,5 cm kawałki, wymieszać z marynatą.
    Pozostawić 3 łyżki marynaty i wymieszać ją z papryką pokrojoną w kostkę i porem podzielonym na liście (jeśli używacie młodego pora, pokroić go na 2,5 cm kawałki).
    Składniki szaszłyków pozostawić na 1/2 godziny, aby przeszły smakiem marynaty.
    Następnie łososia przełożyć na sito, aby usunąć nadmiar marynaty.
    Przygotowane składniki nadziać na patyczki do szaszłyków i ułożyć na patelni grillowej.
    Wstawić patelnię z szaszłykami na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
    Podczas pieczenia nie obracać szaszłyków, bo łosoś może się rozpadać.
    Szaszłyki podawać skropione sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować