Szaszłyki z łososia

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Artystyczna fotografia i egzotyczne podróże to moje hobby.

  • 40 min

Składniki:

  • ● 60 dag łososia
    ● 50 dag koktajlowych pomidorów
    ● cukinia
    ● zielona papryka
    ● czerwona papryka
    ● 3 żółte pomidory
    ● 2 selery
    ● sól, pieprz
    ● 2-3 gałązki tymianku
    ● 1/2 pęczka natki pietruszki
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 6 łyżek oleju
    ● 150 ml białego wytrawnego wina
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szaszłyki z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynata: czosnek
    obieramy i przeciskamy
    przez praskę.
    Natkę i tymianek
    myjemy, osuszamy
    i siekamy. Mieszamy
    z czosnkiem,
    olejem, winem, solą
    i pieprzem.
  • 2. Łososia myjemy, osuszamy
    papierowym ręcznikiem kuchennym
    i kroimy w ok. 3-cm
    kawałki. Polewamy marynatą,
    mieszamy i odstawiamy na
    godzinę w chłodne miejsce.
  • 3. Warzywa myjemy i osuszamy.
    Papryki przekrawamy na
    pół i usuwamy gniazda nasienne.
    Miąższ kroimy w większe kawałki. Cukinię kroimy
    w plastry, a selery w kostkę.
    Żółte pomidory przekrawamy
    na pół, koktajlowe pozostawiamy
    w całości.
  • 4. Łososia i warzywa nabijamy
    na przemian na wcześniej
    namoczone patyki do szaszłyków.
    Oprószamy solą.
  • 5. Blachę skrapiamy odrobiną
    wody i oleju i układamy szaszłyki.
    Pieczemy ok. 30 minut
    w rozgrzanym do temperatury
    ok. 180 °C piekarniku z włączoną
    funkcją grilla.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować